Select your language

  • Czech (Čeština)
  • Magyar
  • Deutsch (Deutschland)
  • Croatian (Hrvatski)
  • Polski (PL)
  • Español (España)
  • English (United Kingdom)
MammalWeb MammalWeb MammalWeb MammalWeb
  • Úvodní strana
  • O nás
    • O MammalWeb
    • Principy Občanské vědy
    • Zjištění
    • Zabezpečení
    • Časté dotazy
  • Začínáme
  • Projekty
  • Přispět
    • Pozorovatel
    • Trapper
    • Můj ovládací panel
  • Naučte se
    • Mapa
    • Průvodci
    • Otestujte se sami
    • Poznejte zvířata
    • Průvodce identifikací jelenů
  • Přihlásit se

Hraboš polní

Vědecký název: Myodes (Clethrionomys) glareolus

Čeleď: Křečkovití

Vzhled: Hraboš polní má obecně vzhled podobný myši, ale je robustnější, má kulatější hlavu a malé oči a uši. Jeho ocas je také mnohem kratší než u myši a dosahuje asi dvou třetin délky jeho těla. Jeho srst má teplou červenohnědou barvu se šedivým spodkem.

Velikost: Hlava a tělo 8-12 cm; ocas 3.3-4.8 cm

Přírodopis: Hraboš polní žije v lesích a živých plotech v podzemních norách vystlaných mechem a peřím, kde si ukládá potravu na zimu. Jeho strava se skládá hlavně z pupenů, semen, listí a ovoce, ale příležitostně se živí i malými hmyzem. Hraboši polní jsou aktivní kdykoli během dne i noci a po celý rok, jsou samotářští a samci i samice mají své vlastní teritorium. Rozmnožování začíná v březnu a pokračuje až do října – nebo i déle v mírných zimách. Samice se páří s dominantními samci v místní populaci a mohou mít 8 nebo 9 vrhů až 4 mláďat ročně. Mláďata se rodí slepá a bezmocná, ale rychle se vyvíjejí a jsou odstavena ve věku 20-25 dnů. Pohlavně dospívají ve věku 8 týdnů. Hraboši polní jsou důležitou součástí potravy mnoha druhů, jako jsou lasičky, kuny, poštolky a sovy.

foto: CC BY-SA 3.0

 

 

MammalWeb operates as a Charitable Incorporated Organisation (Charity number: 1211183).  Material on this website is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License, unless otherwise stated on the website. Terms and Conditions. We welcome your feedback on the site and on the work being conducted by MammalWeb.